måndag 12 juli 2010

Gravid vecka 12

Nu sitter jag på gotland hos familjen Karlsson och har det jätte mysigt! Vi ska till stranden idag och sola och bada (vi kände på vattnet igår kväll och det var hur varmt som helst!).
Idag går jag in i 12:e veckan i graviditeten, detta är vad som händer med bebisen just nu:

Fostrets längd är denna veckan ungefär 4-5cm och väger mellan c:a 40 gram, mer än en fördubbling på bara 3 veckor!

Vid den här tiden börjar fostrets skelett att bildas och förkalkas så sakteliga, även om ändarna förblir mjuka och flexibla ända upp i tonåren för att kroppen ska kunna växa. Matsmältningssystemet förmår nu göra sammandragningar som för maten genom tarmarna, och det kan också tillgodogöra sig socker.

Hypofysen har börjat producera hormoner och det är vanligen möjligt att höra hjärtslagen med en doppler hjärtmonitor. Bebisen har också börjat utveckla reflexer och dess hud är väldigt känslig. Hjärnan är fullt utvecklad och detta gör att den nu kan uppleva smärta. Ögonlocken har bildats och täcker ögonen men kommer att förbli stängda fram till den sjunde månaden för att skydde de ännu inte färdiga ögonen.

Även om du inte kan känna bebisen röra sig ännu så kan man stimulera honom så att han öppnar munnen och rör fingrar och tår. Läs mer genom länken: http://www.blimamma.se/gravid-vecka-12.html.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar